Medarbetarporträtt - Monica Kihlström

Monica Kihlström gick från att ta plats bakom baren till ekonomiavdelningen på en restaurang. De senaste tre åren har hon haft rollen som redovisningskonsult på Compentia. Här berättar Monica bland annat om hur hon format sin egen roll på företaget och vad hon drömmer om i framtiden.

Monica Kihlström beskriver sig själv som en arbetsnarkoman och har en imponerande karriärresa. Från att ha börjat som servitris har hon klättrat till roller såsom bartender, barchef och hovmästare. Innan hon fann sin plats på ekonomiavdelningen på en restaurang, där hon arbetat i omkring 20 år. Monica är bosatt i Årsta tillsammans med sin man och hund, och spenderar mycket tid med både dotter, bonussöner och barnbarn.

Monica kom till Compentia under pandemin och har nu arbetat i rollen som redovisningskonsult i närmare tre år.

– Jag är inte den personen som sitter hemma och rullar tummarna. När jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist på mitt förra arbete såg jag över mina kontakter och blev tipsad om Compentia. Jag fick komma på en intervju och fastnade på en gång, berättar Monica Kihlström.

Format sin egen arbetsroll

Det är stor skillnad mellan att arbeta med redovisning på ett företag och att vara redovisningskonsult, en utmaning som Monica gillat redan från början. Hon berättar vidare om sin roll på Compentia.

– Min roll är bred, jag är redovisningskonsult men jag har också en HR-funktion. Initialt skulle jag avlasta Fuat, en av ägarna, vilket blev personalområdet. Utifrån det har jag haft förmånen att forma min tjänst efter eget huvud, säger Monica.

Njuter gärna av livets goda

På fritiden har Monica svårt att slita sig från att arbeta och hjälper ofta dottern med hennes företag.

– Men för att inte prata om jobb så njuter jag av livet! Eftersom jag arbetat inom restaurang gillar jag att gå ut och äta för att testa nya maträtter. Jag tycker även om att umgås med familjen och vara ute med min hund som jag skaffade för snart ett år sedan, berättar Monica.

På frågan om vad Monica uppskattar med Compentia som arbetsplats berättar hon om hur arbetsklimatet genomsyras av frihet under ansvar. Alla medarbetare har en grupp av kunder de ansvarar över, men arbetstakten är upp till var och en.

– Så länge du får jobbet gjort kan du lägga upp det som du vill. Vi har ju vissa deadlines mot exempelvis Skatteverket, men det vet man ju om och kan planera utifrån, förklarar hon.

“Man behöver vara förberedd på att saker kan hända”

Monica berättar också om att ingen dag är den andra lik, vilket hon tycker är stimulerande.

– Det kan ju vara så att du planerar att du ska jobba med en kund en dag, men så får du ett mejl med mer akuta frågor. Då måste du lägga planeringen åt sidan och hjälpa till där det behövs mest. Du kan såklart planera din dag i större drag, men man behöver vara förberedd på att saker kan hända, säger hon.

Dialogen med cheferna är även något hon lyfter som positivt med att arbeta på Compentia. Med det menar hon att det är högt i tak och att hon känner en trygghet i att kunna säga vad hon tycker.

– Kommer man idéer, stora som små, är de alltid lyhörda, säger Monica.

Från ett bolag till flera kunder

Det är en viss omställning att gå från att arbeta med ekonomi på ett enskilt företag till att vara konsult och ha flera kunder. Hon tycker dock om utmaningen och känner sig stimulerad.

– Som redovisningskonsult har man fler kunder, vilket gör att man har fler resultat och balansrapporter att hålla reda på, säger Monica.

Compentia satsar på arbetsmiljön

På Compentia genomförs ständigt satsningar för att göra arbetsmiljön så bra som möjlig, däribland det interna och externa informationsflödet. Utöver processer för kommunikation lyfter Monica att Compentia tagit viktiga kliv när det kommer till tidrapportering.

– Vi har kommit ifrån stämpelklocka och tidrapporterar nu på ett nytt sätt. Det är en stor förändring som gjort att alla medarbetare mår mycket bättre, berättar hon.

Idag rapporterar medarbetarna bara den tid som läggs på kunderna. All övrig tid är man fri att disponera som man vill

– Du kan exempelvis plugga upp en kompetens eller prata med kollegor. Det räknas som arbetstid, men du får inte plus eller minus i sin tidbank, förklarar Monica.

Vill bli HR-specialist

När det kommer till mål och drömmar har Monica redan allt klart för sig. Först och främst ska hon ta examen inom HR, för att sedan ta klivet och bli HR-specialist. Därefter är drömmen att Compentia ska kunna använda hennes kompetens som ytterligare en tjänst i sin portfölj av kunderbjudanden.

– På lång sikt vill jag såklart bli en glad pensionär, men jag tror inte att jag kommer kunna sluta arbeta. Inte som det ser ut idag, jag kommer vilja fortsätta så länge jag orkar, avslutar Monica Kihlström.

Jag har haft förmånen att forma min tjänst efter eget huvud.

Monica Kihlström, redovisningskonsult på Compentia