Medarbetarporträtt – Olena Tereshchenko

Med rötterna i Ukraina och en passion för ekonomi och bokföring har Olena Tereshchenko gjort en spännande resa till Compentia och rollen som redovisningskonsult. Här berättar Olena om sina erfarenheter, tankar, drömmar och mål.

Olena Tereshchenko flyttade till Sverige från Ukraina för åtta år, med det ursprungliga målet att arbeta inom restaurangbranschen.

– Jag har studerat hotell- och restaurang och tycker om att arbeta med människor. När jag väl fick arbetstillstånd i Sverige 2018 var tanken att jag skulle börja arbeta på restaurang, berättar Olena Tereshchenko.

Sedan kom pandemin och hon valde att byta riktning i arbetslivet. Olena började då studera ekonomi, något som skulle komma att bli en oväntad passion.

Förälskade sig i bokföring

– Under min studietid hade jag en väldigt inspirerande lärare, vilket gjorde att jag förälskade mig i bokföring, berättar Olena.

När det var dags för henne att genomföra sin praktik blev hon rekommenderad att höra av sig till Competia. Efter en lyckad intervju kände hon att det var en lockande plats att fördjupa sitt intresse för bokföring på.

– När jag var klar med mina studier kändes det naturligt att ta klivet över till en roll som redovisningskonsult på företaget, berättar Olena.

När hon inte arbetar reser hon gärna med sin man, och de är precis hemkomna från en sex veckor lång resa i Europa. Ett upplägg som går väl ihop med det flexibla arbetet som Compentia erbjuder.

– Jag går även till gymmet, träffar vänner och promenerar med min man. När det kommer till träning har Compentia ett eget gym i kontorsbyggnaden som är suveränt, fortsätter Olena.

Compentia känns som en familj

Olena trivs väldigt bra med arbetsmiljön på Compentia, något hon insett skiljer företaget från andra arbetsplatser. Det som utmärker företaget är först och främst den starka känslan av samhörighet och vänskap som finns bland alla kollegor.

– Det känns som att vara en del av en stor familj, berättar hon.

Arbetsmiljön förstärks genom både personalmöten och AW:s, där både kollegor och chefer tillsammans kan prata om allt mellan himmel och jord. Ledningen spelar också en betydande roll för klimatet på arbetsplatsen.

Olena fortsätter.

– Cheferna bryr sig verkligen om varje anställd. De frågar alltid hur man mår, även om det inte har med jobbet att göra. Om jag någon gång känner mig stressad försöker de alltid justera arbetsbelastningen.

Olena berättar vidare om hur ledningens öppna förhållningssätt skapar en trygghet i att medarbetare kan uttrycka sina tankar, positivt som negativt. Hon förklarar att cheferna inte bara lyssnar, de agerar på det också. Compentia är dessutom en plats där Olena känner att hon kan utvecklas i den riktning hon vill, vilket gör att hon ser fram emot en framtid i företaget.

Fysiska kundmöten gör stor skillnad

– Den största utmaningen i min roll som redovisningskonsult är nog digitaliseringen inom branschen, särskilt efter pandemin. Kommunikationen med kunderna sker oftast via mejl, vilket, även om det är effektivt, gör det svårare att få en djupare förståelse för dem, hur de fungerar och vilka deras framtida mål är, förklarar Olena.

I februari hade Compentia däremot öppet hus för alla kunder, vilket gjorde stor skillnad för kommunikationen med kunderna.

– Mina kunder började ringa mig oftare. Vilket i sin tur hjälper mig att bättre kunna tillgodose deras behov och förväntningar.

”På längre sikt skulle jag vilja bli en del av Compentias framtid”

När det kommer till framtida mål har Olena flera ambitioner. Personligen drömmer hon om att bli mamma.

– Jag längtar efter att skapa en familj, och drömmer även om att besöka San Francisco. En stad som jag har blivit förälskad i genom litteraturen, berättar hon.

När det kommer till karriären strävar Olena efter att bli en auktoriserad redovisningskonsult, då det skulle ge henne ytterligare yrkesmässig kunskap och förtroende. Något som kommer att gynna företag i stort, då det säkerställer högre kvalitet i vad Compentia kan erbjuda sina kunder.

– På längre sikt skulle jag vilja bli en del av Compentias framtid. Målsättningen är att bli delägare i företaget då jag trivs otroligt bra, avslutar Olena Tereshchenko.

Det känns som att vara en del av en stor familj.

Olena Tereshchenko, redovisningskonsult på Compentia